شرکت کشت و صنعت کارون بر اساس برنامه های عملیاتی و موافقت وزیر محترم جهاد کشاورزی، در سال 1397 نسبت به آغاز مطالعات پروژه آسیاب دو منظوره خط تولید خود و ایجاد خط جدید فرآوری چغندرقند به میزان 500 هزار تن سالیانه، به همراه خطوط قبلی نیشکر اقدام نمود. با توجه به اینکه این پروژه برای اولین بار در سطح کشور اجرایی شده و دانش فنی آن داخلی نمی باشد، لازم است خریداری دستگاه های مورد نیاز بخصوص دیفیوزر دومنظوره و برخی تجهیزات جانبی از خارج از کشور تأمین شده ولی سایر تجهیزات و نیز کلیه عملیات نصب و بهره برداری، با نظارت کارشناسان خارجی، توسط پرسنل و شرکتهای داخلی صورت خواهد پذیرفت.

از مزایای این پروژه می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • افزایش تولید شکر کشور و کمک به خودکفایی در تولید این محصول استراتژیک
  • ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در منطقه
  • استفاده از ظرفیت های موجود در منطقه از جمله زمین، امکانات و نیروی کار
  • استفاده از تفاله حاصله بعنوان خوراک دام مغذی و در نتیجه کمک به صنعت دامپروری
  • امکان بررسی طرح به صورت پایلوت و انجام آن برای سایر شرکتهای مشابه
  • و…

بر این اساس تاکنون کارشناسانی از برزیل، فرانسه، بلژیک، هند و آلمان از این شرکت بازدید و جلسات مختلفی برگزار شده است.

شرکت کشت و صنعت کارون دارای بالغ بر 45 هزار هکتار از اراضی به صورت پیوسته و یکجا بوده که حدود 30 هزار هکتار آن سالیانه به زیر کشت انواع محصولات کشاورزی بخصوص نیشکر رفته و مابقی آنها شامل کمپ صنعتی، جاده ها، کانال ها، درین ها و… می باشد. عبور سه رودخانه فصلی از اراضی این شرکت که با توجه به ورود درین آب مزارع به آنها، عملاً در کل فصول سال دارای آب می باشند، همچنین وجود اراضی تپه ماهور، صخره، درختان زیاد و پراکنده، زهکش های بزرگ خاکی و نیز مزارع نیشکر و حاشیه آنها، تنوع زیستی مناسبی را در منطقه ایجاد نموده است. هم اینک انواع پرندگان و گونه هایی از پستانداران از جمله روباه، گراز، شغال، خرگوش و… به وفور در این اراضی به چشم می خورند. همچنین وجود نیروهای نگهبانی 24 ساعته در منطقه و کنترل ورود و خروج افراد، زمینه را برای ایجاد یک محیط زیست آرام و نسبتاً طبیعی فراهم نموده است.

لذا این شرکت به مدیر کل محترم سازمان حفاظت از محیط زیست خوزستان پیشنهاد نموده که کل اراضی شرکت بعنوان یک طرح ملی بعنوان پارک حیات وحش و گردشگری در نظر گرفته شود. در این صورت مزایای زیر برای منطقه قابل تصور خواهد بود:

  • حفظ و نگهداری از گونه های جانوری بخصوص گونه های در حال انقراض مانند گوزن زرد ایرانی
  • امکان جذب توریست و ایجاد سایت گردشگری
  • اشتغال زایی در منطقه با احداث و فعالیت واحدهای خدماتی گردشگری از جمله حمل و نقل، اسکان، خورد و خوراک و…
  • ایجاد یک برند در کشور و دنیا بعنوان یک نمونه استفاده دومنظوره از پتانسیل های محلی به منظور تولید و حیات وحش

ضمناً با توجه به وجود آثار و ابنیه تاریخی در خوزستان بخصوص در شهرستان های شوشتر، شوش و دزفول، بازدید کنندگان و جهانگردان می توانند از مزایای پارک طبیعی گردشگری نیز بهره مند گردند.

در حال حاضر یک ایستگاه حیات وحش به مساحت حدود 28 هکتار در اراضی این شرکت تأسیس شده و گونه های جانوری شامل بز کوهی و خرگوش در آن رها سازی شده اند. ضمناً مقرر است آهو و گوزن زرد ایرانی نیز در آینده نزدیک به این سایت اضافه گردد.

با توجه به محصولات جانبی بسیار زیادی که می توان از گیاه نیشکر تولید نمود، برنامه احداث واحدهای متعدد صنایع جانبی، از سال 1354 و در مطالعات مهندسین مشاور اگرونومیک که مشاور احداث طرح عظیم شرکت کشت و صنعت کارون بودند، منظور شده ولی بجز موارد اندکی، سایر صنایع جانبی فعال نشدند. در سال 1394 با بررسی اسناد و گزارشات توجیهی، مجدداً احداث این واحدها مورد توجه قرار گرفته و برای اولین بار، پیشنهاد احداث شهرک صنعتی تخصصی نیشکر توسط این شرکت ارائه که پس از تصویب توسط بانک کشاورزی ایران بعنوان سهامدار، مراحل اخذ مجوزات لازم از سازمانها و ارگانهای ذیربط آغاز گردید.

برخی مزایای احداث شهرک صنعتی نیشکر به شرح ذیل می باشند:

  • اشتغال زایی مستقیم و غیر مستقیم
  • ایجاد رونق اقتصادی در منطقه
  • استفاده از ظرفیت های بلااستفاده در حوزه صنایع نیشکر
  • امکان ایجاد و افزایش صادرات غیرنفتی
  • تلاش در راستای اقتصادی مقاومتی مورد نظر مقام معظم رهبری
  • خودکفایی در تولید محصولات فراوان و عدم نیاز به بیگانگان
  • صرفه جویی ارزی به دلیل عدم واردات محصولات
  • حداکثر بهره وری از محصول استراتژیک نیشکر و ایجاد ارزش افزوده فراوان
  • بکارگیری نیروهای متخصص در قالب شرکتهای دانش بنیان

بدین منظور در فاز اول احداث این شهرک صنعتی، میزان 100 هکتار از اراضی جنب کمپ صنعتی این شرکت منظور گردیده و مراحل اخذ استعلام جهت راه اندازی شهرک مذکور از سال 94 الی 96 با همکاری شرکت شهرک های صنعتی خوزستان انجام شده است.

در این طرح، شرکت کشت و صنعت کارون متعهد شده به سرمایه گذارانی که برنامه تولیدی توجیه شده ای ارائه نمایند، امکانات اولیه شامل زمین، آب، برق، گاز، مواد اولیه حاصل از نیشکر و شکر (ملاس و باگاس) و… واگذار و بانک کشاورزی نیز تسهیلاتی تا سقف 150 میلیارد ریال در صورت داشتن شرایط برای هر طرح اعطاء نماید.

با عنایت به اینکه بیش از 170 محصول مختلف می توان از نیشکر و صنایع جانبی آن بدست آورد، پیش بینی می­شود در صورت حمایت مسئولین امر و با حضور سرمایه گذاران داخلی و خارجی، رونق اقتصادی چشمگیری در منطقه شمال خوزستان بویژه شهرهای شوشتر، گتوند، دزفول و شوش ایجاد شده و از این محل اشتغال زایی مناسبی نیز حاصل آید.

لازم به ذکر است تاکنون چندین متقاضی که دارای مجوز از سازمان صنعت معدن و تجارت برای تولیدات مرتبط با نیشکر و شکر می باشند، جهت تحویل زمین و شروع بکار، به این شرکت معرفی شده اند؛ و بر اساس پیش­ بینی ها، حدود 23 شرکت مختلف در حوزه های صنایع شیمیایی، سلولزی، غذایی و خدماتی، جمعاً در مساحت 100 هکتار، در فاز اول این شهرک صنعتی فعال خواهد شد. ضمن اینکه برای عملیاتی نمودن فاز دوم نیز در همان محل زمین مورد نیاز در نظر گرفته شده است.