معرفی کتاب: #تاریخ_شفاهی_توسعه_خوزستان

خاطرات #احمد_آل_یاسین
انتشارات مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران
سال انتشار: 1396
 به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتابی تحت عنوان تاریخ شفاهی توسعه خوزستان منتشر گردیده که در آن خاطرات آقای احمد آل یاسین مکتوب شده است.
احمد آل یاسین از جمله پیشکسوتان مهندسی عمران در دوره توسعه نوین ایران بوده که در خاطرات خود، ناگفته های بسیاری را در این باره بیان داشته که در جایگاه خود حاوی مطالب تازه است.
نامبرده که در راه اندازی طرح های سد دز و شبکه آبیاری دز فعال بوده، در سال 1353 بعنوان قائم مقام شرکت کشت و صنعت کارون شروع بکار نموده ولی مجدداً در سال 1356 به مدیریت عاملی سازمان آب و برق خوزستان منصوب و شرکت کارون را ترک می نماید.
فصل هفتم این کتاب، حاوی خاطرات ایشان از روزهای آغازین طرح کشت و صنعت کارون بوده و در بردارنده اسامی برخی از افرادی است که در این راه تلاش ها نموده اند. اهداف و برنامه های آن روزگار و نیز نقاط ضعف و قوت اقدامات این چنینی، فراز و فرودهای و شیوه های مدیریتی، از دیگر نکات قابل تأمل در این خاطرات است.

#خاطرات_احمد_آل_یاسین (کشت و صنعت کارون)

#معرفی
احمد آل یاسین در ششم شهریور 1314 در تهران متولد شد. پدرش نورالدین آل یاسین اهل کاشان بود و به بازرگانی اشتغال داشت. ایشان تحصیلات ابتدایی را در دبستان علامه و سپس تحصیلات دبیرستان را تا کلاس پنجم در دبیرستان رهنما طی کرد و چون دبیرستان مذکور فاقد کلاس شششم بود، برای کلاس ششم ریاضی راهی دبیرستان مروی شد و در سال 1334 موفق به دریافت دیپلم ریاضی گردید. پس از اخذ دیپلم با شرکت در کنکور در رشته ی راه ساختمان (عمران فعلی) دانشکده فنی دانشگاه تهران پذیرفته شد و سپس در سال 1339 با یک سال تأخیر بعلت فوت مادر با درجه ی فوق لیسانس فارغ التحصیل گردید.
#سوابق_کاری
🔸سال 1339- شرکت آسفالت راه با سمت مهندس قطعه کوهین-آب ترش راه قزوین رشت
🔸سال 1340- سد دز، او در دفتر فنی شرکت مهندسین مشاور عمران و منابع آمریکا به انجام کارهای طراحی مشغول بود و بعد از شروع کارهای بتن ریزی پروژه سد دز در سمت مهندس ناظر به نظارت بر اجرای عملیات و کنترل کیفی کارها پرداخت.
🔸سال 1342- اشتغال در سازمان برنامه
🔸سال 1343- همکاری مجدد با مهندسین مشاور عمران و منابع آمریکا در سازمان آب و برق خوزستان در جهت طراحی و محاسبه طرح های توسعه سازمان آب و برق خوزستان و همچنین داوطلب خدمات مهندسی رایگان برای شهرهای اهواز و دزفول مانند طراحی سالن کنفرانس و آمفی تأتر شهر اهواز، توسعه شهری دزفول در غرب رودخانه دز، احداث آزاد راه 10 کیلومتری دزفول به اندیمشک، طراحی استادیوم 5 هزار نفری دزفول، طرح ساحل سازی رودخانه دز در محدوده شهر دزفول گردید.
–  همچنین از سوی وزارت فرهنگ و هنر وقت با سمت معاون حفاظت آثار باستانی خوزستان به تعمیرات اساسی مسجد جامع دزفول با قدمت بیش از 1000 سال و پل تاریخی شاپور دزفول پرداخت.
🔸سال 1347- همکاری با طرح احداث شبکه آبیاری و زهکشی دز بزرگ بعنوان مهندس مقیم
🔸سال 1348- شرکت در آزمون سازمان امور اداری و استخدامی برای واگذاری بورس تحصیلی دولت هلند و موفق به دریافت دیپلم سازه های آبی از مؤسسه دانشگاهی UNESCO-IHE شهر دلفت- مدیر اجرایی شبکه آبیاری دز
🔸#سال_1353-مدیر اجرایی و قائم مقام مدیرعامل کشت و صنعت نیشکر کارون
🔸سال 1356- مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان
ایشان در آمریکا عضور انجمن مهندسین سیویل، انجمن مهندسین حرفه ای ویرجینیا، انجمن سیمان، کمیته ی سدهای بزرگ، کمیته آبیاری و زهکشی و در ایران نیز، عضو کمیته ی ملی سدهای بزرگ، کمیته ملی آبیاری و زهکشی و انجمن هیدرولیک است.
ایشان قبل از انقلاب و در دوران کار در خوزستان به دریافت تشویق نامه های متعدد و همچنین سه فقره مدال (مدال آبادانی و پیشرفت – 1349، مدال درجه ی پنج همایونی -1352 و مدال درجه سه همایونی- 1357) نائل آمده است.

حضور در کشت و صنعت نیشکر کارون

🔸مهندس آل یاسین بفرمایید که پس از استعفا از شبکه آبیاری دز چه کردید؟
من همچنان در انتظار انجام تشریفات استعفا و تعیین جانشین خود در طرح آبیاری دز بودم که مهندس نادر حکیمی که مهندس مکانیک بود و به تازگی به مدیریت عامل شرکت تازه تأسیس کشت و صنعت نیشکر کارون منصوب شده بود، به اتفاق مهندس اصغر شرکت که مهندسی کشاورزی و مدیر عامل شرکت مهندسین مشاور اگرونومیک و عهده دار انجام خدمات مهندسی طراحی و نظارت بر اجرای طرح جدید کشت و صنعت کارون در نزدیکی شوشتر بود، به دیدنم آمدند.
در این دیدار مهندس نادر حکیمی ضمن شرح مفصلی از ابعاد و ویژگی های طرح تازه نیشکر کارون از من برای اشتغال در فعالیت عظیم توسعه نیشکر در شوشتر و ایجاد صنایع جانبی آن دعوت نمود.
🔸از چه تاریخی و با چه سمتی در کشت و صنعت کارون استخدام شدید؟
30 شهریور 1353 با سمت قائم مقام مدیرعامل و مسئول اجرای طرح کشت و صنعت نیشکر کارون
🔸با چقدر حقوق؟
دو میلیون ریال حقوق، منزل سازمانی مبله، اتومبیل و خدمه
🔸آقای مهندس، لطفاً بفرماییدکه طرح نیشکر کشت و صنعت کارون چه طرحی بود و چه اهدافی را دنبال می کرد؟
احداث سد کارون1 در شمال مسجدسلیمان،احداث سد انحرافی گتوند در شمال شوشتر و شبکه آبیاری چهل هزار هکتاری گتوند و عقیلی در شمال شرق و غرب شوشتر در اراضی دیمچه، سبب شد فکر توسعه نیشکر به عمل نزدیک و اقدامات جدی از سال 1350 برای ایجاد بزرگ ترین واحد کشت و صنعت نیشکر ایران آغاز شود. در این طرح عظیم ایجاد 25 هزار هکتار مزارع نیشکر، بزرگترین کارخانه تصفیه شکر جهان به ظرفیت 250 هزار تن در سال و سایر صنایع جانبی از قبیل کاغذسازی، خوراک دام، الکل صنعتی و سایر صنایع وابسته در نظر گرفته شده بود.
🔶در 15 مهر 1352 وزارت کشاورزی و منابع طبیعی قراردادی برای انجام خدمات مهندسی توسعه نیشکر با شرکت مهندسین مشاور اگرونومیک امضا کرد. در تاریخ 12 آبان 1352 موافقت نامه تأسیس #شرکت_سهامی_خاص_دیمچه نیز بین وزارت کشاورزی و منابع طبیعی از یک سو و بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران و بانک توسعه کشاورزی ایران از سوی دیگر مبادله شد. در همین راستا و به منظور تولید شکر از نیشکر، شرکت سهامی خاص دیمچه رسماً به ثبت رسید و در اردیبهشت 1353 قرارداد خدمات مهندسی نیشکر شرکت ارگونومیک از وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به شرکت سهامی خاص دیمچه منتقل گردید. سپس شرکت سهامی خاص دیمچه به  شرکت کشت و صنعت نیشکر کارون و متعاقباً به شرکت کشت و صنعت کارون (سهامی خاص) تغییر نام داده شد. در تاریخ سوم مهر 1353 پروانه تأسیس واحد تولید نیشکر به ظرفیت سالانه 2 میلیون تن نیشکر،200 هزارتن شکر و 200 هزارتن کاغذ توسط وزارتخانه های صنایع و معادن و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی صادر شد.